Как да изберем правилния лубрикант за секс?

лубрикант

Използването на лубрикант е не само напълно нормално, но дори задължително, особено при анален секс или при по-нестандартни любовни игри, например фистинг, двойно проникване и т. н. Прилага се и при случаи, в които по дадени причини не може да се достигне до естествено овлажняване. Дори да няма обективен проблем, ясно е, че смазката винаги е нужна – колкото е по-влажно, толкова по-добре.

Видове лубриканти според основата им

На пазара се предлагат лубриканти на различна основа, което е объркващо за начинаещите, затова е важно да бъдат информирани за правилното приложение на всеки от тях. Те са произведени на следните основи: водна; силиконова; маслена; хибридна, съчетаваща някои от горепосочените, най-често от вода и силикон.

Отделно от класификацията, в зависимост от това на каква основа са направени, има лубриканти, създадени специално за анални игри, както и със затоплящ или охлаждащ ефект, билкови и такива с определен вкус. Всички те се предлагат в секс шоп Passion.bg.

  • На водна основа

Тези смазки са известни като „универсални“, тъй като могат да се използват практически във всяка сексуална дейност, дори при такива, включващи силиконови играчки. Лубрикантите на водна основа са безопасни и за използване с презервативи – както с латексни, така и с нелатексни видове. Не зацапват чаршафите и лесно се отмиват. В Passion.bg са описани тези предимства на водните лубриканти, заедно с инструкции за правилното им нанасяне.

  • На силиконова основа

На първо място, лубрикантите на силиконова основа са предназначени за хора със силно чувствителна кожа, защото силиконът е хипоалергенен. Тези смазки са и по-дълготрайни. Не забравяйте обаче за главния им недостатък, а именно, че могат да повредят повърхността на силиконовите играчки!  Ако използвате секс играчка от силикон, тогава лубрикантът задължително трябва да бъде на водна основа.

  • На маслена основа

Лубрикантите на маслена основа са идеални за секс и масаж едновременно. Техните недостатъци обаче са няколко: не са подходящи за латексни презервативи, защото има голям риск да ги скъсат; също така, при маслените смазки има висок риск от вагинална инфекция; и зацапват чаршафите така, че петната трудно се отстраняват.

Правилното прилагане на лубрикант

След като сте се спрели на типа лубрикант за вас, трябва внимателно да  прочетете инструкцията за употреба, където подробно са описани стъпките с добавена информация за всеки тип лубрикант. Най-общите правила гласят следното:

  • Ако смазката е малко студена, можете да я позагреете с ръце, за да избегнете шокираща разлика в температурата.
  • Важно: при използване на презерватив, лубрикантът трябва да не е на маслена основа и да се прилага само от външната страна на кондома!
  • Здравата вагина трябва да поддържа ниво на рН от 3,5 до 4,5, така че лубрикантът също трябва да бъде на около същото ниво.

Без значение дали ще използвате презервативи, или секс играчки, лубрикантите ще направят секса ви много по-приятен за вас и за партньора. 

Може да ви хареса още: Как да привлечете повече директни резервации за вашия хотел?

Leave your vote

More