in

7 факта за ракa на белия дроб (www.vidatoxbulgaria.com)

Ракът на белия дроб е група от злокачествени тумори, които възникват от клетките, които облицоват бронхите или белите дробове. Десният бял дроб обикновено е засегнат по-често от левия, а горните дялове по-често от долните. Често са необходими много години, за да се развие този вид рак. Онкологията на белите дробове често не се ограничава до един орган (в този случай белите дробове), туморът може да метастазира и в други части на тялото.

Онкологията на белите дробове е много опасна за човек, тъй като често заболяването се открива в късен стадий. Ракът на белия дроб се лекува по същия начин, както и други видове рак. Мъжете страдат от рак на белия дроб 7-10 пъти по-често от жените. Освен това има пряка връзка с възрастта. При мъжете на възраст 60-69 години честотата е много по-висока, отколкото сред 30-39-годишните. Жените се разболяват 6 пъти по-рядко от мъжете.

Ракът на белия дроб води по брой смъртни случаи в сравнение с други онкопатологии – 60 000 годишно (това е 20% от всички смъртни случаи от злокачествени тумори). Едногодишната преживяемост след поставяне на диагнозата е около 25%. Това се дължи на факта, че заболяването протича почти безсимптомно и често търсим помощ твърде късно. С ранно откриване се излекува при 80% от пациентите.

Тази публикация е създадена с нашия лесен формат за добавяне на външни връзки. Създайте своята публикация!

Докладвай

What do you think?

еспадрили

Завръщането на еспадрилите – хит това лято (www.dmr.bg)

Превоз и регистрация на МПС в КАТ (roadhelp.bg)