Програма за споделен риск при лечение на безплодие

бебе-безплодие-лечение

От началото на 2020 година в България се предлага за първи път да се осъществи ин витро чрез Програма за споделен риск при лечение на безплодие. С нея се гарантира, че процедурата  Ин витро (in vitro) – метод на асистирана репродуктивна технология (АРТ) – е с висока степен на успеваемост. Звучи толкова ясно, толкова разбираемо, но дали винаги е било така…

Ин витро: нека се върнем назад във времето

На 10 ноември 1977 г. в лаборатория в английския град Олдъм е регистриран първият света успешен опит за забременяване извън тялото на жената. И после се случва истинско чудо: от яйцеклетката, оплодена външно, а после трансплантирана в майката, се ражда първото бебе ин витро през 1978 г. След неуспешни опити накрая гинекологът д-р Патрик Стептоу и физиологът д-р Робърт Едуардс сбъдват желанието на едно семейство, което ще доведе до революция при наличие на инферлитет.

Желаното бебе е Луиз Джой Браун – истинска радост за майката Лесли Браун, която  не може да повярва, че чудото се е случило.

Физиологът Робърт Едуардс е ученият, който съвместно с гинеколога Патрик Стептоу, след 10 години усърдна работа дават възможност на милиони жени по света да се посветят на майчинството. Въпреки успеха на новия метод и раждането на Джой, колегите учени и обществото като цяло, да не говорим за църковните кръгове, въобще не са гледали благосклонно на този вид процедура. По тази причина следващите години опитите ин витро протичат почти тайно. Доста по-късно в интервю за „Гардиън“ жените доброволци разказват за своята бременност и споделят, че са били помолени да пазят всички процедури в тайна, заради собствената си безопасност.

В началото на извършване на първите процедури през 70-те години на миналия век цената им е била 3 000 паунда във Великобритания. За сравнение: средният годишен доход в кралството е бил около 6 000 паунда, а успеваемостта – само 12%. Всъщност ин витро е безспорен успех в сферата на репродуктивното здраве, но парадоксално е, че чак през 2010 година професор Едуардс получава Нобелова награда за медицина.

Каква е ситуацията днес?

В 21-ви век ин витро е процедура, даваща огромен шанс за зачеване и износване на бебе. За тази цел двойката може да ползва както собствени яйцеклетки и сперматозоиди, както и в някои случаи вече се използват и донорски.

Днес оплождането in vitro (тоест, „извън тялото“) вече не е експеримент, а масова практика при двойки, които имат проблеми при зачеване. Въпреки това дори и в наши дни някои хора са все още скептично настроени.

Ето и фактите!

8 милиона “бебета от епруветка” по целия свят… Всяка година те стават средно с 2 милиона повече. Петте водещи държави по брой процедури ин витро са: Испания, Русия, Германия, Франция и Обединеното кралство.

Този революционен метод вече не се счита – поне от повечето хора – като нежелана човешка намеса в природата или Бога, а успеваемостта, е около 30-40%.

Ето и нещо, което е малко известно!

Хранителният режим е много важен при осъществяване на изкуствено забременяване.

Един балансиран хранителен режим, стартиран 3 месеца преди процедурата, повишава вероятността да се реализира за успешно ин витро. Женското тяло има нужда от повече разнообразно приготвени рецепти, съдържащи необходимите белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини. Както и от повишен прием на течности – 2-3 литра на ден.

Желателно е да се ограничи приема на кафе, алкохол и червено месо при мъжете. Доказано е, че вредните храни и затлъстяването не влияят добре на качеството на спермата. По тази причина двойката преди да се подложи на изкуствено зачеване е добре да посети професионалист, разбиращ от хранене и диетология.

Може да ви хареса още: Отдръпването на венеца: Кога се случва и имате ли време за реакция

Leave your vote

More