Защо багерът е лидер при строителната техника

багер

Действителното изграждане на всеки обект започва с изкопаване на неговите основи, независимо дали става дума за сграда, улица, мост или автомагистрала. Ето защо навсякъде в строителството виждаме да работят багери. Но тяхната роля не се ограничава само до това. С помощта на подходящ прикачен инвентар към стрелата и рамото те се превръщат в почти универсални машини за най-различни дейности, спестявайки разходи от инвестиции в друга техника: мотокар, кран, валяк, товарач, булдозер и др.

Помощници в почти всичко

багери

Багерите се използват за изпълнение на голям обем от най-разнообразни дейности:

  • Изкопаване на почви за основи и профилиране на терени;
  • Товарене на камиони;
  • Изкопаване на канали за подземни комуникации;
  • Преместване на тежки предмети (бетонни шахти и др.);
  • Товарене и разтоварване на палетизирани материали с палетни вилици;
  • Пробиване на отвори в земята с хидравличен свредел;
  • Разрушаване сгради и разкъртване на скали с хидравличен чук;
  • Уплътняване на склонове с хидравлична виброплоча.

И това не всичко. В наши дни се предлага все по-иновативно оборудване за този вид техника, като например прикачна фреза за асфалт и метачно устройство, които позволяват на машината бързо да подготвя дупки в асфалта за кърпене. Така на багера се възлагат все повече задачи в пътните ремонти. Големите екскаватори изпълняват важни дейности в производството на пясък, чакъл и други инертни материали в кариерите – зареждане на трошачни машини и товарене на тежкотоварни самосвали.

Видове и класове багери

Преди изпълнение на задачата, трябва внимателно да се прецени с какъв багер да се работи. Верижните модели например имат по-висока проходимост в калта. Но ако вече има положен асфалт, който е необходимо да се пази, трябва да се използва модел с гумени вериги или колесен с гуми. От голямо значение са характеристиките на машината: маса, дълбочина на копаене, капацитет на кофата, мощност/въртящ момент на двигателя, хидравлика, габаритни размери, в т.ч. от земята до тавана на кабината, и др.

По тези характеристики верижните багери се разделят на четири основни класа: мини, компактен, среден и тежък. Клас мини включва моделите с работна маса от 1 т до 6 т. Компактните машини са от 6 до 11 т. Средният клас включва модели от 12 до 60 т, а тежките са над 60-70 т. Колесните преобладават в средния клас – 13-20 т. Комбинираните багер-товарачи са от 7,5 т до 9 т. Тъй като разполагат с товарачна уредба и бързо се придвижват на собствен ход, те предлагат най-универсалните възможности.

Не се колебайте да инвестирате в по-добра машина

Тайтън Машинъри България е официалният вносител на Case Construction Equipment и предлага богата гама от комбинирани и верижни багери. Влезте в уебсайта на фирмата titanmachinery.bg и ще откриете пълна информация за различните модели, а също и варианти за тяхното конфигуриране и допълнително оборудване. Можете да изпратете запитване онлайн или да позвъните веднага на телефон 0882 408 526 за нови машини или на 0888 133 338 за употребявани.

Leave your vote

More