Кои са най-добрите материи за спортни дрехи?

Когато става въпрос за спортно облекло, може да изглежда лесно просто да облечете нещо и да отидете на фитнес, но всъщност е изключително важно какви материи ще подберем. Някои от тях могат да причинят повече вреда, отколкото полза, което от своя страна може да ви накара да се почувствате неприятно по време или след тренировка.

Има много фактори, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за избор на правилната екипировка, която е най-подходяща за вашите нужди, като проветривост, попивателност (което означава, че влагата се изтегля от тялото към повърхността на дрехата, за да да се изпари по-бързо), ниво на комфорт, еластичност и колко плътно прилепва по тялото ви.

Ако се нуждаете от помощ, за да направите най-добрият избор на материя, вижте нашата Топ 3 класация тук!

  1. Памук – подходящ за ежедневието и ниско интензивни тренировки.

В битката между памука и полиестера, памукът печели теста за проветривост. Проучвания показват, че това е сред най-добрите платове за спортни дрехи. Той излъчва най-малко неприятна миризма след тренировка, тъй като памукът абсорбира потта и позволява бързото ѝ изпарение, докато синтетичните тъкани я задържат и не попиват толкова добре поради тяхната молекулярна структура. Освен това бактериите, причиняващи лошия аромат, се развиват в пъти по-бързо върху синтетични материи.

Но не бързайте да ходите да бягате навън по памучен екип. Ако планирате високо интензивна кардио тренировка, може да рискувате да настинете, затова задължително си потгответе дрехи, с които да се преоблечете веднага след нея или изберете дейност на закрито. За да извлечете най-доброто от активния начин на живот и да се чувствате оптимално по време на ежедневната си разходка, силови тренировки с тежести или други такива, включващи по-ниско изпотяване, изберете дрехи, изработени от памучни смеси като мъжки долнища на ниски цени.

  • Полиестер – подходящ за тренировки с висока мобилност.

Полиестерът е от най-предпочитаните сред тъканите за спортни дрехи и той е този, който виждаме на етикетите най-често. Тази материя е изградена от  пластмаса – тя е издръжлива, устойчива на намачкване, лека и неабсорбираща, което означава, че влагата от кожата ви се изпарява, вместо да бъде попита в плата.

Но проветрив ли е полиестерът? Разбира се – не колкото памука, но няма да се чувствате сякаш сте в сауна, докато носите дрехи от полиестер. Основният недостатък на полиестера обаче е факторът на миризмата. Синтетичният материал може да насърчи развитието на бактериите и не изсъхва толкова бързо.

Освен сред най-добрите материи за тренировка, той е и първенец за защита срещу ултравиолетовите лъчи, благодарение на плътно изтъканата му структура, която не позволява на слънчевите лъчи да проникват и да увредят кожата ви. Обърнете се към полиестерно облекло като спортен екип или клин, независимо дали правите упражнения на закрито или навън на слънце.

  • Найлон – подходящ за високо интензивни кардио тренировки.

Едно от първите и най-разпространени в търговията синтетични влакна, найлонът е разтеглив, бързосъхнещ и устойчив на влага. Но дишащ плат ли е той? Противно на очакванията – да. Материята позволява на хладния въздух да достига до кожата и също така извлича влагата по тялото ви към повърхността на тъканта, където тя може да се изпари.

Благодарение на тези характеристики, както и мекото копринено усещане и еластичност – ще намерите този страхотен плат за тренировка във всякакви видове спортно облекло. Той е подходящ за изключително интензивни тренировки, както и такива в неблагоприятни метеорологични условия. Също така, найлоновите материи прилягат перфекно по тялото, позволявайки пълна свобода на движението.

В крайна сметка, най-доброто спортно облекло за вас е от материята, която приляга на вида тренировки, които правите рутинно в ежедневието си. Залагайте на качествени дрехи, като тези на Ardi-Sport, тъй като те са по-издръжливи и ще ги използвате дълго време, вместо да ги изхвърлите само след няколко употреби.

Независимо дали става въпрос за сутрешна силова тренировка във фитнес залата или интензивен джогинг в парка, с подходящото спортно облекло, нищо не може да ви спре да бъдете най-добрата версия на себе си!

Leave your vote

More