Изберете качествени гуми и джанти за вашата кола

джанти

Когато избирате гуми и джанти за вашата кола е важно да бъдете много внимателни и съобразителни, тъй като от тях зависи цялостното поведение и движение на автомобила ви – неговата сигурност, както и вашето спокойствие и комфорт на пътя. В този ред на мисли, компромиси с качеството не бива да бъдат правени независимо от това каква е оптималната цена.

Как обаче да изберете гумите и джантите, които са най-подходящи именно за вашия автомобил? На кои видове да се доверите и какви показатели да съобразите? Отговорите – в следващите редове.

Съвременните гуми – основни видове и важни показатели

Гумите са най-различни видове като несъмнено един от най-важните, по които се категоризират, е сезонността. В зависимост от сезона можете да изберете различни видове: зимни гуми, летни гуми и всесезонни гуми, съобразявайки изключително важни показатели като:

 • размери на гумите – широчина (в милиметри), височина (в %)  и вътрешен диаметър (в цолове)
 • скоростен индекс на гумите – показва максималната скорост, която съответната гума може да понесе
 • товарен индекс на гумите – показва тежестта, максималното натоварване, които гумата може да издържи
 • DOT номер на гумите – по него ще се ориентирате за седмицата и годината на производство
 • посока на въртене на гумите – абсолютно задължително е тя да бъде спазена при монтирането!

За да може вашият автомобил да ви гарантира сигурност, спокойствие и комфорт при пътуванията, гумите са много важен консуматив, но не са единственият. Съвсем логично, не трябва да бъде подценяван и избора на джанти, независимо какви са оптималните за едни джанти цени.

Джанти – предназначение и компоненти

За да може силата на двигателя на вашия автомобил да достигне до шосето, са нужни джанти. На практика, чисто технически, именно джантите правят така, че да е необходимо използването на гуми. Не подценявайте и смяната на джантите, тъй като от нея зависят важни показатели като максималната скорост на движение, ускорението, управлението, спирането и разпределението на тежестта.

Необходимо е да бъдат посочени и най-съществените компоненти на джантите, а именно:

 • централната част на джантите – центърът на колелото, който е празен и обикновено е покрит с таз
 • венец на джантите – той се намира около централната част, там където е кръгът от болтове
 • кръг от болтове – той се оформя от болтовете и техните дупки
 • джанта – диаметърът на колелото от външната страна
 • спици на джантите- предназначени, за да свързват ръба на джантата с венеца
 • отвор на клапана на джантите – изработен от метал или гума, от него гумата се помпи с въздух
 • външността на колелото – външният изглед, определящ дизайна и основната структура на гумата

Не забравяйте да обърнете внимание и на спецификите, определящи основните за избраните от вас джанти размери, а именно: диаметър и ширина на джантите, вид и диаметър на болтовете.

Полезни съвети при избора на джанти и материалите, от които се правят

Най-често използваните материали са стомана и алуминий, съответно от тях се произвеждат стоманени джанти и алуминиеви джанти. В последните години за все повече автомобили се използва и карбон, който разбира се се намира на по-високи за съответния тип джанти цени.

По отношение на полезните съвети при избора на джанти, съобразете тяхната мярка, както и това доколко отговарят на моделите на болтовете. Много важно е каква е ширината на колелото и на венеца и дали са нужни специални гуми, подходящи точно за този модел джанти. Недопустимо е да опират джантите, когато са поставени под натиск.

Leave your vote

More