Спорт – съвети на експертите: Ето как да избегнете спортните наранявания

спорт

Спорт: Времето се стопли и хората масово започнаха да спортуват на открито. Това обаче е свързано с повече рискове от наранявания. Всеки спортист знае какво коства това и колко е важно рискът да бъде сведен до минимум.

Спортните инциденти могат да бъдат избегнати с малко повече грижи и подготовка. Те ще ви гарантират, че на другия ден отново ще можете да се втурнете към любимото си занимание, а не да си стоите принудително у дома.

И за да ви предпазим от подобни главоболия, ще ви запознаем със съветите на експертите:

1. Ахилесово сухожилие:

Силен взрив от болка, идващ сякаш от нищото, ви показва, че ахилесовото ви сухожилие е разтегнато и разкъсано. Това нараняване е често срещано сред спринтьорите. Когато бягаме или скачаме, оказваме силен натиск върху връзката между мускулите на прасеца и стъпалото. Тези сили могат да надвишат 10 пъти телесното ви тегло.

Понякога в началото на тренировката получавате леки ужилвания в ахилесовото сухожилие, на които не обръщате внимание. Точно те обаче са предупредителните знаци, които трябва да ви накарат да си дадете почивка.

2. Скъсване на връзки на коляното:

Увреждането на връзките на коляното са често срещани при занимаващите се с тенис, хокей на лед, каране на ски или скуош. Редовните упражнения за загряване са най-добрата превенция за колената. Защитните рефлекси и добре тренираните мускули могат да сведат до минимум риска от скъсване на връзки на коляното.

3. Разкъсани мускулни влакна:

Болката е силна и прорязваща като остър нож. Движенията са ограничени. Изключително неприятно изживяване за всеки спортист.

Причината за разкъсаните мускулни влакна е най-вече лошата тренировка за загряване. Не рядко решаващо значение има и прекомерното физическо натоварване.

4. Увреждане на глезена:

Това нараняване е често срещано в повечето спортове. Не са защитени нито бегачите, нито футболистите, тенисистите или волейболистите.

Контузията е в резултат на огъване на стъпалото навън или навътре и балансиращите  упражнения могат да помогнат за стабилизиране на глезенната система.

За да си спестите това травмиращо изживяване, загрявайте добре глезените преди тренировка. Поддържащата превръзка може да ви даде допълнителна подкрепа и сигурност.

5. Силна болка в лакътя:

Спортовете с интензивно използване на ръцете като тенис увеличават риска от травми в областта на лактите. Те са резултат не само от недостатъчното загряване, но и от лошата техника. Ключът към избягване на подобни травми е бавното загряване и упражненията за разтягане.

Възпалените мускули са сигнал, че прекалявате с физическото натоварване. Не забравяйте, че когато отивате на тренировка не свежи и енергични, а уморени и отпуснати, шансът за спортни наранявания е голям.

Не винаги човек е в кондиция и има желание да спортува. Когато го правим на всяка цена по задължение, претупваме загряването, не изпълняваме правилно упражненията, поемаме необмислени рискове.

Всяко разсейване по време на спринт или отборен спорт обаче, може да ни коства много нерви, време и болка. Предпазливостта може да ни помогне да избегнем контузиите по време на тренировка и да се насладим на спорта.

Не мислете, че само спортистите аматьори допускат грешки. Професионалистите редовно тренират на предела на възможностите си и забравят за границите на своето тяло. При тях спортните инциденти могат да бъдат много по-сериозни и да им костват много повече.

Колкото и да бързате с резултатите от спортните си занимания, не забравяйте златните правила:

  • Почивайте поне веднъж седмично;
  • Носете подходящо защитно облекло;
  • Укрепвайте мускулите си;
  • Използвайте правилна техника;
  • Правете паузи между упражненията;
  • Тренирайте безопасно;
  • Спрете при появата на болка или друго неразположение;
  • Не пийте много течности преди и след тренировка;
  • Увеличете гъвкавостта си;
  • Не тренирайте под силен емоционален стрес.

Помнете, че основната ви цел все пак е да се забавлявате и да се разтоварвате от грижите и проблемите.

Кои са най-важните витамини и минерали за спортистите?

Leave your vote

More