Кои са най-важните витамини и минерали за спортистите?

витамини

Тази група от хора, които се занимават активно със спорт се нуждаят от достатъчен прием на витамини и минерали, за да се снабдят с достатъчно енергия, издръжливост и добро здраве. Освен чрез редовните хранения, е желателно спортуващите да приемат и допълнителни витамини и минерали за пълноценната им форма. Нека видим от кои групи организма има най-силна нужда.

Витамини група B – тези витамини служат за превръщане на приетите въглехидрати и протеини в естествена енергия. В случай, че се приемат от спортисти, те правят тренировките им много по-качествени и ефективни. Витамин B2 благоприятства за производството на червени кръвни клетки, които са съществен фактор при отделянето на енергия. Занимаващите се със спорт, трябва да приемат и витамин B12, който ще ги пази от появата на анемия, а също и намалена неработоспособност.

Витамин C – е безспорно един от най-добрите и качествени витамини за спортуващите и не само за тях. Той има богато съдържание на антиоксиданти премахващи натрупаните токсини и по този начин допринася за по-доброто ни здравословно състояние.  Приложението му в спорта е много високо, тъй като възстановява кожните клетки и тъканите, както и увеличава производството на колаген, поддържащ кожата млада и стегната. Също така колагенът е важен при развитието на мускулатурата ни.

Витамин D – според фитнес експертите това е най-важния витамин за спортистите. Той бива произвеждана от човешкото тяло, когато то е изложено на слънце, а през останалото време може да си го набавите чрез различни видове хранителни добавки. Имайте предвид, че витаминът от група D, е отличен помощник за заздравяване на костите. Играе главна роля и при стимулирането на имунната система, като намалява риска от наранявания, възпаления и прочие увреждания на мускулите.

Витамин E – със съдействието на този витамин можете да намалите нивата на липидните аварии, които възникват по време на тренировъчния процес. Той намалява болките в мускулите и евентуалните затруднения възникнали след активна тренировка.

Желязо – в никакъв случай, не трябва да лишаваме организма си от желязо и то не само заради повишения риск от анемия, а защото желязото е особено важно при транспортирането на кислород до клетките и не на последно място за правилното функциониране на мускулатурата.

Калций – калцият в унисон с витамин D и минерал магнезий, е от сериозно значение за вашите здрави кости и предотвратяване на тяхното увреждане при натоварване.

Магнезий – той отговаря за енергийния метаболизъм и подобряване на мускулната функция. Освен това действа и при заздравяване на костната система, което го прави изключително важен компонент.

Няколко думи за финал

По-горе представихме групи витамини и минерали за спортуващите. Разбира се, всяко използване на продукти и естествени добавки, трябва да бъде консултирано със специалист, за да не се получават разминавания във вашите хранителни режими и конкретни нужди. Статията е консултирана с диетолози и фитнес инструктори, но Вие трябва да потърсите още информация, за да бъдете сигурни, че ще си набавите точните вещества, така както го изисква вашият организъм. Желаем Ви успех при тренировките.

Деца: Най-добрите начини да научите децата да пишат

Leave your vote

More