Авточасти и автогуми – какво трябва да знаем, когато купуваме онлайн

автогуми

От избора на подходящите авточасти и автогуми зависи “здравето” на вашия автомобил

Вероятно сте се наслушали на авто съвети от вашите приятели, познати и съседи, когато се е налагало да купувате авточасти или автогуми. Но така както е важно да се допитате до специалист, когато има проблем с превозното ви средство, така трябва да бъдете внимателни откъде и какво купувате.

Не всяка авто повреда трябва да бъде диагностицирана от човек, който се занимава професионално с това, но това със сигурност ще ви спести много време, нерви, а понякога и средства. И докато съседът ви тъжно констатира, че колата ви се нуждае от нов компютър, автомобилният техник  може да открие някой далеч по-малък проблем.

Не само правилната авто диагностика е важна, но и изборът на правилните авточасти. Едно е да търсите най-евтиния сервиз, където да ви сменят маслото, съвсем друго е да инвестирате в наистина качествени авточасти. Защото винаги получавате това, за което сте платили – колкото цената, толкова и качеството.

И тъй като в наши дни обичаме да купуваме всичко онлайн, не е по различна ситуацията и с вашия автомобил. Покупката на авточасти и автогуми онлайн обаче крие повече въпроси, отколкото отговори.

Ето какво трябва да имате предвид, когато решите да купувате авто стоки онлайн:

1. Направете проучване, след това проучете още повече

Когато купувате онлайн авточасти и дори автогуми, отделете допълнително време за проучване. Дори да знаете точния размер на частта, марка и цена, сравнете какво се предлага в различните сайтове.

Може да се наложи да проявите малко креативност в проучванията си. Не се притеснявайте да се обадите до някоя автокъща и да зададете въпросите си. Авто форумите в интернет също са чудесно решение за събиране на мнения и отхвърляне на идеи от други хора.

Правейки проучване, увеличавате шансовете си да закупите правилната част на конкурентна цена. По този начин си спестявате главоболията от рекламации и замяни.

2. Проверете подробностите

Не само трябва да откриете откъде да купите правилната авточаст, но и не забравяйте да проверите политиката за връщане и гаранцията. Ако стоката е дефектна, тогава ще трябва да си потърсите правата. Може и да сте закупили грешната част и да се наложи да я смените за правилната. Проучете как става това, още преди да сте финализирали покупката.

Един уеб сайт, например, може да предложи добра цена, но да няма добра политика за връщане. Проверете всички подробности и така ще се предпазите от разочарования, а в повечето случаи и не става въпрос за малки суми.

3. Купувайте само от сигурни сайтове

Дали става въпрос за авточасти, или пък за избор на нови автогуми, на първо място винаги е да се ориентирате към сигурните сайтове. Да, има много възможности и не винаги ви е ясно на кого да се доверите. Тук можете да разпитате познатите си откъде пазаруват, да потърсите отзиви в интернет или да питате директно вашия автомобилен техник за мнение.

Обърнете внимание дали сайтът, на който сте се спрели, има информация за контакт и тя трябва да е на видно място.

4. Научете авто съкращенията

Независимо дали сте мъж, или жена, винаги е хубаво да знаете авто съкращенията, които ще видите да се използват широко в интернет. Познаването им може да ви помогне да стесните избора си, да разберете предимствата и недостатъците на предлаганите авто стоки.

5. Питайте за датата на производство на желаните от вас автогуми

Освен другите характеристики като сцепление, протектор, съпротивление при търкаляне, износване, индекс на натоварване, размер и прочее, не забравяйте и срока на годност.

Уверете се първо, че имате нужда от нови гуми, като обърнете внимание на износването на протектора, напукване, обезцветяване или изпъкналост. Погледнете и дали гумите ви се износват равномерно, защото обратното би могло да означава проблем с окачването. В този случай дори да сложите нови автогуми, те ще се износят бързо.

Не забравяйте, че добрите автогуми помагат за вашата безопасност, намаляват разхода на гориво, гарантират по-доброто управление и спиране.

Добрата поддръжка на автомобила изисква използване на качествени авточасти и автогуми. Често малките детайли водят до големи проблеми, които ви костват много главоболия, време и средства. Така както се грижим за своето здраве, трябва да се грижим и за “здравето” на своята кола. Има достатъчно авто съвети и препоръки от професионалистите в интернет, които могат да ви помогнат  в това отношение.

Важна информация за внасяне на автомобили от САЩ

Leave your vote

More