Важна информация за внасяне на автомобили от САЩ

автомобили-сащ

Много български шофьори имат мераци за внасяне на автомобили от САЩ, за да се насладят на най-известните марки, сред които Мерцедес – Бенц, Форд Мустанг, Шевролет и други. Разбира се, за да нямате проблеми и да внесете колата от Съединените американски щати, е необходимо да прочетете информацията, която ще дадем в тази статия. По-долу ще опишем какви са данъците, митата и таксите, които трябва да платите и още куп важни неща за хората.

Какви документи ми трябват за внос на автомобил от САЩ?

Без значение, дали ще внасяте автомобил от САЩ, Корея, Канада или друга точка на света извън границите на Европа, трябва да преминете през митницата в България, където се подават т.нар. митнически декларации. Една декларация идва в комплект от документи съобразно режима на митницата. Ето и какви документи се изискват при внос на автомобили от САЩ:

  • Договор, в който е отразено споразумението за покупко – продажба;
  • Документ за транспортиране, ако возилото не е превозено на собствен ход;
  • Фактура, когато леката кола е закупена от юридическо лице;

Това е съдържанието на митническата декларация, с която автомобилът се вкарва в обръщение и е годен за употреба на територията на България. При покупка на кола от трети лица, е нужно да се представи и талон от полицейските органи за регистрация на возилото от държавата, от която го внасяте. Това правило не важи за леки автомобили втора ръка.

Какви такси и мита дължа за внос на лека кола от САЩ?

Митото за внасяне на автомобили от Америка или други държави ще се определи на база подадената митническа декларация и съпровождащите я документи. Платената стойност или тази, която подлежи на плащане е упомената в характеристиките за внос на стоки от държави извън Европейския съюз. При съмнение в истинността на документите се прилагат специални разпоредби и рестрикции. Ето защо представената информация, трябва да е напълно изрядна.

Дължимите мита могат да търпят промени, ако превозното средство идва с автовоз или друг тип превозно средство, но на не на собствен ход, като всички тези неща се упоменават в документа за транспортиране, който ще бъде приложен към митническата декларация.

Ако желаете да преместите лично возило, което сте използвали в САЩ и да го внесете в България, е нужно да сте пребивавали поне 12 месеца в държавата и да декларирате, че се премествате за постоянно. По този начин ще бъдете освободени от плащане на мито и ДДС.

Има ли забрана за внос на коли от САЩ?

Да, има забрана, която гласи, че автомобилите от САЩ, които съдържат и се обслужват от нарушаващи озоновия слот вещества не могат да преминат свободно от Съединените щати към България или друга държава. Следят се стриктно факторите: безопасност, риск за хората и екология. Всичко това са причини да помислите каква кола желаете да вкарате в държавата.

С оглед на всичко, което написахме става ясно, че внасянето на автомобили от САЩ, не е толкова трудно, стига да имате изрядни документи и да се съобразите с правилата на митниците. Разбира се, винаги можете да потърсите държавните органи за още информация.

Малка кухня: 6 идеи за обзавеждане

Leave your vote

More