Етикетът на вашия продукт – важен детайл, който не бива да подценявате

етикет

Всеки продукт, който потребителите днес слагат в своите пазарски кошници, винаги е придружен от етикет. Може би защото вече сме свикнали да ги виждаме навсякъде, все още има бизнеси, които приемат етикетите си за даденост и не обръщат нужното внимание при избора и печата им.

Неглижирането и изборът на неподходящи етикети, обаче би могло да коства значителни загуби на всеки бизнес. Какви са най-често срещаните грешки при избора и печата на етикети и как може да се предпазите от тях, разказваме в следващите редове.

Защо етикетите са важни?

Погрешно е етикетите да се третират просто като досадно допълнение към всяка опаковка. Не бива да забравяте, че те са основен носител на информация за вашия продукт. Когато потребителите застанат пред щанда или стелажа в супермаркета и се колебаят дали да изберат един или друг продукт, те често ще потърсят важната информация на етикета, която ще им помогне да направят сравнение и в крайна сметка да изберат по-подходящия продукт за своите конкретни нужди.

Тъй като са ценен носител на информация за потребителите, в повечето страни днес има ясни правила и регулации относно вида, означенията и информацията, която различните продуктови етикети трябва да съдържат. Ако етикетът или някои от неговите задължителни реквизити липсват, това може да коства на компанията производител или вносител значителни финансови санкции. Всички тези причини обуславят необходимостта компаниите да отделят ресурси, време и усилие в създаването на качествени и информативни етикети, отговарящи на нормативните изисквания.

За какво трябва да внимавате при избора на етикети?

Безличната визия на етикетите е една от често срещаните грешки, които допускат не само стартиращи бизнеси, но и вече утвърдени компании. Етикетът е едно от важните средства, с което разполагате, за да привлечете вниманието на потребителите. Липсата на атрактивна визия само може да ви навреди, затова е добре да отделите повече време и да помислите върху дизайна и визията на етикета, който ще поставите върху вашите продукти.

Тук важен е изборът на цветове, които не само трябва да привличат вниманието, но и да бъдат в хармония с цялостната опаковка на продукта. Също така, дребни детайли като правилното залепване на етикета, могат значително да подобрят начина, по който той ще изглежда и ще допълва опаковката.

Трудна четливост и размазани букви. Това е една от най-сериозните грешки, които може да допуснете при печата на етикети, защото по-този начин лишавате клиентите си от възможността да получат важна информация относно срок на годност, състав, начин на употреба и т.н.

Причините за липса на четимост могат да бъдат различни. Сред тях се нарежда изборът на неподходящ шрифт, който е твърде малък и изисква значителни усилия, за да бъде разчетен. Друга възможност е да сте избрали етикети, които не са подходящи за условията, в които ще се съхранява продуктът. Например при замразените продукти, при които условията на съхранение могат да доведат до размазване на мастилото и нечетимост на етикета, ако не е избран точния материал за отпечатването му.

Както сами може да осъзнаете, етикетите са важно допълнение към всеки продукт. За да сте сигурни, че вашите етикети ще отговорят на всички изисквания и ще изглеждат по най-добрия възможен начин, важно е да се доверите на качествен партньор, който да отговаря за печата на вашите етикети. Специалистите на Елекс Принт ще ви помогнат да откриете правилните етикети за вашия продукт. За повече информация, посетете официалния им сайт: https://elecs-bg.com/.

Четете още: Защо е нужно да спазваме бизнес етика?

Leave your vote

More