Как да уплътним свободното си време

гоблени-свободно-време

Свободното време са онези чудесни дни, в които работата, задълженията и

безкрайните списъци със задачи остават на заден план. Човек има възможност да се впусне в забавни и релаксиращи дейности, чрез които да разтовари натрупаното през седмицата напрежение.

Правете това, което ви харесва

Идеите за хоби са много и зависят от личното ви усещане. Ако искате да правите любимите си неща, ще се научите да организирате деня си, така че да имате време за всичко. Ето няколко идеи за интересни хобита, които няма да ви лишат от време, а даже ще ви научат как да разполагате с него.

1. Бродиране на гоблени

Много хора ще кажат „Каква почивка е това? Гобленът иска труд и много внимание!“.

Да, правенето на гоблен е сериозна и трудоемка дейност. Необходимо е да се внимава при всеки бод, да се броят квадратчета, да се внимава на всеки

сантиметър. Но това „търпеливо“ и „пипкаво“ изкуство успокоява и увлича в цветовете и детайлите. Гоблените са като пъзелите, дори още по-красиви.

Изкуство с дълбоки корени

В началото под името „гоблен“ се е разбирало „ръчно тъкан килим за стена с преобладаващо присъствие на животни или хора“. Днес шиещият гоблени може да се гордее, че е отдал свободното си време на едно наистина „кралско“ хоби. Освен красота, то внася хармония и душевен уют у всеки, приел предизвикателството да се занимава с него.

Рисуване с игла

Шиенето на гоблени носи и голямо удовлетворение от това да видиш, че

сътворяваш нещо като художник, но с конци и панама. Ако се захващате с първия си гоблен, започнете с нещо относително лесно. Изборът на първото творение е важен. Aко изберете труден гоблен, ще се обезсърчите, ако е прекалено опростен, резултатът няма да донесе нужното удовлетворение. Затова усложнявайте и

разнообразявайте задачата с всеки следващ модел, за да има предизвикателство. Ако първата ви „картина“ е пейзаж, нека при втория гоблен да има фигури,

например. Така ще усетите разликата при създаването им.

В социалните мрежи има много групи за ръкоделие, в които да може свободно да обмените опит и информация. А в мрежата ще откриете видео клипчета с безплатни уроци за начинаещи.

С желание и умение нещата се получават

В един комплект за бродиране има всичко, от което се нуждаете, за да започнете. Гобленът съдържа панама, конци, игла и схема. Схемата на гоблена представлява таблица с квадратни полета, в които има символи. Всеки символ отговаря на точно определен цвят конец. След като завършите гоблена, той трябва да бъде рамкиран и окачен на видно място. Ще останете повече от доволни от крайния резултат и да ви се прииска да повторите.

2. Диамантени гоблени

Това изкуство е събрало в себе си две от най-старите изкуства на света, гоблена и мозайката. Подходящо е едновременно за деца и възрастни, защото е забавно и полезно. Изработката на диамантен гоблен помага за подобряване на концентрацията, контрола на действията и вниманието към малките детайли.

Създава усет към красивото и сътвореното със собствените ръце.

Разнообразие

Има много и най-различни диамантени гоблени. Предлагат се комплекти с пейзажи, цветя, животни, икони, детски модели. Първото, от което трябва да се ръководите при избора на модел, е вида на облепяне – пълно или частично. Мънистата на

различните производители са кръгли, квадратни или с разнообразна форма. Препоръчваме кръглите диаманти за начинаещи, защото се поставят по-лесно и бързо върху платното.

Особености при изработката

Върху платното има предварително отпечатана схема, която е покрита с лепящ слой. Има легенда със символите от схемата и номерата на мънистата. Всеки символ отговаря на съответен номер на мънисто. Върху символа на схемата трябва да се постави съответния номер „диамант“. Мънистата са поставени в номерирани пликчета. В комплекта са включени още: пинсета, писалка, фиксатор и пластмасова ваничка.

Изработването на диамантен гоблен е забавна дейност, на която можете да се отдадете спокойно и с малко усилия да се превърнете в майстор.

3. Рисуване по номера

Ако искате да релаксирате напълно, рисуването по номера може да ви помогне.

Какво ще се случи, ако опитате?

Рисуването по номера може да ви донесе огромно удоволствие и да ви накара да забравите за тревогите и проблемите. Когато рисувате, вие се фокусирате върху избора на цветове и вниманието върху детайла, а това позволява на мозъка ви да забрави за всички неща, които са го натоварили през деня.

Ще започнете да забелязвате детайлите

С помощта на рисуването по номера тренирате паметта си, защото се стараете да запомните детайлите и цветовете на различни предмети. Това от своя страна

увеличава вниманието ви.

Не е нужен талант

За да се насладите на процеса рисуване по номера не ви е необходим ненадминат талант, дори напротив. Целта на това хоби е да се отърсите от ежедневните грижи и просто да се забавлявате. Нужно е само желание и доза вдъхновение. За няколко часа ще забравите за забързаното ежедневие и проблемите.

Какво е нужно, за да започнете?

Единственото, от което имате нужда, за да започнете да рисувате, е тихо и спокойно място, на което да седнете и разположите комплекта за рисуване по номера.

Съдържание на комплекта

В комплекта за рисуване по номера е включено всичко необходимо, за да започнете веднага да рисувате. Не са необходими други подготовки, нито

допълнителни инструменти. Платното е разделено на номерирани участъци. Всеки номер съответства на номер на цвят, с който трябва да се запълни. Комплектът

може да бъде страхотен подарък за всеки, независимо от възрастта, пола или професията.

Не чакайте повече! Сега е моментът да се докоснете до творчеството и да събудите таланта в себе си. Сами ще се убедите какъв източник на радост, спокойствие и вътрешен мир крие любимото хоби.

Може да искате да знаете още: Етикетът на вашия продукт – важен детайл, който не бива да подценявате

Leave your vote

More