Защо е нужно да спазваме бизнес етика?

бизнес-етика

Мнозина се питат, какво е бизнес етика, като отговорът не е толкова лесен. Обикновеното определение за етика в бизнеса е приложна етика, която се обвързва с дадени морални норми. Истината е, че бизнес етиката е нещо много повече от това и ние ще се опитаме да обясним, какво е приложението ѝ в съвременния свят. Защо трябва да спазвате бизнес етика, четете по-долу.

Какво представлява бизнес етиката?

В бизнес етиката са обединени различни фактори на приложната етика. Тя е структурирана, подредена и точна, като лежи на определени функции, роли и цели на компаниите. От водещо значение тук е моралът, който в съвременния бизнес, не е чак толкова висок. Въпреки това, ако си поставите за цел да спазвате бизнес етика, то със сигурност това ще Ви донесе успехи в дългосрочен план. Тук обаче се пораждат два въпроса – възможно ли е това и как да го направим?

На първо време може да стартирате, с по-лесни за постигане цели. Така например, направете всичко възможно да коригирате поведението на служителите във фирмата Ви, ако това се налага. Те трябва да са открити, честни и полезни на клиентите Ви, като това е неизменна част от фирмената култура. След това можете да подобрите морала, като не използвате удари под кръста, за да сломите конкуренцията. Да, знаем че това е много трудно за постигане, но просто опитайте.

Как бизнес етиката ще помогне за успеха Ви?

Спазвайки бизнес етика, Вие ще можете да разрешите куп проблеми, с които се сблъсква всяка нова компания. Графици, стресът и натискът върху работните места правят трудни етични дилеми за решаване. Ето защо можете да се опитате да работите в тази посока и ще видите, че не след дълго фирмата Ви ще бъде по-светла и по-отворена към обществото. Етичните правила са много на брой и едва ли ще можем да ги изброим в една – единствената статия, но все пак ще опитаме.

Още позната под името корпоративна етика, това е тази наука за морала, която има приложение основно при бизнес организациите. Етиката в бизнеса се дели на нормативна и дескриптивна, така че е добре да се запознаете с тези понятия. Нормативната етика не създава морални норми, а просто, а просто изкарва на бял свят общоприетите и създадени от обществото практики за поведение и морал. Дескриптивната етика пък се определя по-скоро като описателна етика.

Много от големите корпорации имат свои етичен кодекс, който спазват много внимателно. Ако някой от ръководните органи или служители наруши този етичен кодекс, следват санкции и неприятни последствия. Добра идея е Вие също да изградите кодекс на бизнес етиката, който да следвате неотлъчно и със сигурност успехите няма да закъснеят дълго време.

Има ли морал в бизнеса към днешна дата?

Да, морал има, колкото и странно да звучи на някои хора. Думата професионалист започна да става все по-антипатична на хората, но това е, защото немалко фирми избягват да спазват бизнес етика. В края на статията ни Ви съветваме да не бъдете сред тях, а да се изправите срещу хората честно и открито и работите в тяхна полза. Само така ще получите заслуженото уважение на клиенти, конкуренти и собствения Ви персонал. Надяваме се, да сме били полезни със статията!

Важна информация за внасяне на автомобили от САЩ

Leave your vote

More